FORLADTHED OG NÆRVÆR

– Litteratur og kristendomforladthedognaervaer

Aros Forlag, 2000 
1. udgave
1. oplag
Indbundet
278 sider
ISBN(10) 87-7003-562-8
ISBN(13) 978-87-7003-562-0

249,00 DKK. (Udsolgt fra forlaget)

Omvendte prædikener kalder forfatteren denne uimodståelige appetitvækker til en lang perlerække af litterære værker og film. Mere end 40 litterære værker er under kyndig behandling iForladthed og nærvær og aktuelle uddrag knyttes til en udvalgt tekst fra Matthæus-, Markus-, Lukas- eller Johannesevangeliet.

Biskop Kjeld Holm skriver om bogen:
Det kirkelige og folkelige liv har altid indeholdt en levende genfortællings- og formidlingstradition. Der var nogle af “de gamle”, der kunne genfortælle litteratur, så man selv syntes, at man havde læst det hele. Og samtidig kunne de sætte det ind i en sammenhæng med det almindelige liv, så der både kom højtid og nærvær ud af det. Der er nogle, der kan den kunst endnu. Gudmund Rask kan, så det bliver helt uforglemmeligt. I få ord få en bogs univers til at blive identisk med mit. I få ord sætte det ind i en sammenhæng med Bibelens forståelse. Gudmund Rask minder på sin helt selvstændige måde om den store litteraturformidler, Jens Kruse, der også kunne skabe samtidighed mellem nutid og fortid, mellem kunst og hverdag, mellem kristendom og alvor. Og begge magter dette at gøre læsning og formidling til en sand glæde. “Det er så uendelig vigtigt for ethvert menneske at få sat ord på sit liv”, siger Gudmund Rask i sin bog. Ja, og det kan netop han.

Klogere på sig selv og på den allerede læste litteratur, det bliver man, af at læse Forladthed og nærvær, men værst er nok, at man får en ubændig trang til at læse den i øvrigt anvendte litteratur og til at genlæse det allerede læste.

Forladthed og nærvær kan absolut anbefales som gave til litteraturelskere og den er intet mindre end en guldgrube af inspiration til tale- og prædikenskrivere.